10 Mart 2016

Mercimekli Unlu Çıtır Börek



Merhaba,
Size, yapımı kolay çıtır bir börek tarifi vermek istiyorum. Yiyenler içinde mercimek olduğunu bilemiyorlar. Kıyma zannediyorlar. Gerçekten çok lezzetli ve arasına serpilen un sayesinde ev yapımı gibi çıtır çıtır oluyor. Önceden yapıp pişirmeden buzlukta saklıyorum ve misafir geldiğinde sıcak sıcak servis ediyorum. Buzlukta bekletilmesi böreğe ekstra bir çıtırlık katıyor.


Mercimekli Börek Tarifi


Malzemeler
  • 6 adet yufka
  • 125 gr tereyağı veya margarin
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  •  1 çay bardağı su
  •  2-4 yemek kaşığı un (yufkanın kalınlığına göre, daha inceyse daha fazla un kaldırır)
  • Üzeri için 1 yumurta
  • Üzerine çörekotu
İç Harcı

  • 2-3 tane  soğan
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pulbiber 

       Mercimekli Unlu Börek Nasıl Yapılır ?

  • Yeşil mercimeği 5 bardak suda iyice yumuşayana kadar haşlayın süzün.
  • Soğanları küçük doğrayıp sıvı yağda iyice kavurun. (Soğanın şekerimsi tadı açığa çıkması için iyice kavrulmalı)
  • Soğana mercimeği ekleyip 5 dk. kavurun bu arada tuzu ve baharatları ekleyin.
  • Tereyağını eritip içine sıvı yağ ve su ekleyerek harcını hazırlayın.
  •  Yufkaları tek tek serip üzerine harçtan sürün ve çok ince bir kat halinde un serpin.(Çok serperseniz hamur gibi olur.)
  •       
  •  Yufkayı ikiye katlayıp bir daha yağlayıp unlayın.
  • İçine harcı koyup rulo yapın.
  •  Her bir yufkayı 6 7 dilime bölün.
  •  Hepsini tepsiye dizdikten sonra üzerlerine kalan harçtan sürün.
  •  Bu şekilde buzluğa kaldırıp misafir gelince pişirebilirsiniz. Daha çıtır ve pratik olur. Aceleniz varsa direk pişirebilirsiniz.
  •  Buzluktan çıkarır çıkarmaz üzerine 1 yumurtayı çırpıp sürün. 
  • Üzerine çörekotu serpip 200 derece fırında yarım saat kadar pişirin
  •      
  • Afiyet olsun. 

Tuba

             

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...